Lakisääteinen tekoälylukutaito – kuinka huolehtia tekoälyasetuksen vaatimuksesta?

Lakikirja avattuna minkä päällä silmälasit ja nuija
Lakikirja avattuna minkä päällä silmälasit ja nuija
EU:n tekoälyasetus velvoittaa yrityksiä varmistamaan henkilöstönsä tekoälylukutaidon, jotta tekoälyä käytetään vastuullisesti ja tehokkaasti. Tämä edellyttää koulutusta, selkeitä ohjeita ja tekoälypolitiikkaa, jotka tukevat organisaatioiden kilpailukykyä ja eettistä toimintaa.

EU:n tekoälyasetus astui voimaan elokuussa 2024, ja sen ensimmäisten artiklojen soveltaminen käynnistyi helmikuussa 2025. Asetuksen taustalla on halu harmonisoida tekoälyjärjestelmien kehittämistä ja käyttöä Euroopan unionissa riskiperusteista lähestymistapaa noudattaen. Yksi asetuksen jo voimaan astunut vaatimus on, että yritysten tulee huolehtia henkilöstönsä riittävästä tekoälylukutaidosta ja varmistaa, että työntekijät ymmärtävät tekoälyn mahdollisuudet ja riskit.

Tekoälylukutaidon merkitys

Tekoälylukutaito, eli kyky ymmärtää ja käyttää tekoälyteknologioita vastuullisesti, on olennainen osa tekoälyasetusta. Se ei rajoitu pelkästään siihen, että osataan käyttää tekoälyjärjestelmiä, vaan siihen kuuluu myös tietoisuus niiden riskeistä, hyödyistä ja vaikutuksista yksilöihin ja yhteiskuntaan. Asetuksen mukaan niin tekoälyjärjestelmien tarjoajat kuin käyttäjät ovat velvollisia varmistamaan, että henkilöstö omaa tarvittavat tiedot ja taidot tekoälyn käytön osalta.

Koulutus luo tekoälyosaamisen perustan

Tekoälykoulutuksen suunnittelu. Tekoälylukutaidon kehittämisessä ei ole olemassa yhtä oikeaa mallia. Sen sijaan koulutuksen suunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon organisaation erityistarpeet ja työntekijöiden taustat. Ensimmäinen askel on selvittää, mitä tekoälyjärjestelmiä organisaatiossa on käytössä. Koulutuksen sisältö tulee suhteuttaa näihin järjestelmiin, sillä eri tekoälytyökalujen käyttö vaatii eri tasoista osaamista ja ymmärrystä.

Lähde liikkeelle perusteista. Yleinen koulutus koko henkilöstölle on hyvä alku. Koulutuksessa tulee käsitellä tekoälyn mahdollisuuksia, riskejä ja haittoja. Vaikka osalle työntekijöistä tekoälyn perusteet ovat jo hyvinkin tuttuja, osa voi vielä täysin vierastaa tekoälyn käyttöä, jolloin on hyvä aloittaa perustiedoista. Ilman yleistä pohjatietoa osa työntekijöistä saattaa jäädä jälkeen ja vaille kriittistä osaamista.

Erilaiset roolit, erilaiset koulutustarpeet. Koulutuksen suunnittelussa on tärkeää huomioida työntekijöiden erilaiset roolit ja teknisen osaamisen tasot. Esimerkiksi markkinoinnin tiimillä voi olla käytössään useita tekoälytyökaluja, joiden käytössä tulee huomioida tekoälyllä tuotetun markkinointimateriaalin hyödyntäminen ja tekijänoikeudet. Toisaalta organisaation tietosuojasta ja -turvasta vastaavien tulee ymmärtää syvemmin tekoälyjärjestelmien mahdolliset riskit henkilötiedoille sekä liiketoiminnan kannalta sensitiiviselle datalle.

Syvennä henkilöstön osaamista ajan myötä. Kun tekoälyjärjestelmien käyttö tulee tutummaksi, on tärkeää kehittää koulutusta entistä syvällisemmälle tasolle, jotta työntekijät voivat hyödyntää tekoälyä mahdollisimman tehokkaasti omassa työssään. Erityisesti promptauksen opettaminen on hyödyllistä, samoin kuin parhaiden käyttötapojen jakaminen ja tuominen kaikkien tietoisuuteen.

Dokumentoi tekoälyn käyttöä koskevat toimintamallit ja -ohjeet

Laadi yleinen tekoälypolitiikka. Koulutusten lisäksi organisaatiolle on tärkeää laatia selkeä tekoälypolitiikka, joka ohjaa tekoälyn käyttöä koko organisaatiossa. Koska tekoäly kehittyy jatkuvasti, on tärkeää, että politiikka on joustava eikä liian yksityiskohtainen, jotta sitä ei tarvitse olla päivittämässä jo ensi jouluna. Politiikassa tulisi keskittyä isoihin linjoihin, kuten tekoälyn käytön tavoitteisiin, eettisten periaatteiden noudattamiseen sekä yleisiin sääntöihin ja suuntaviivoihin.

Muista käytännönläheiset ohjeet. Tekoälypolitiikan lisäksi on tärkeää laatia käytännönläheiset ohjeet, jotka kertovat selkeästi, mitä tekoälyjärjestelmiä organisaatiossa saa käyttää, mihin niitä saa käyttää ja mitä dataa niille saa syöttää. Näin varmistetaan, että kaikilla on yhteinen ymmärrys tekoälyn käytön rajoista ja vastuista. Ohjeissa tulee huomioida eri järjestelmiä koskevat mahdolliset erilaiset säännöt.

Valmistautuminen tulevaisuuteen

Tekoälyasetuksen myötä organisaatiot kohtaavat uusia vaatimuksia, mutta nämä vaatimukset tarjoavat myös erinomaisia mahdollisuuksia kehittyä. Tekoälylukutaito ei ole vain lakisääteinen velvoite, vaan myös organisaation kilpailukyvyn ja vastuullisuuden takaaja. Oikein suunnitellut koulutukset ja selkeät ohjeet auttavat organisaatioita navigoimaan tekoälyn monimutkaisessa kentässä ja varmistamaan, että sekä työntekijät että organisaatio voivat hyödyntää tekoälyn mahdollisuuksia turvallisesti ja eettisesti. Mikäli kaipaat apua tekoälylukutaidon valjastamiseen omassa organisaatiossasi, ota rohkeasti yhteyttä Lawderin aulaan – palvelemme napin painalluksen päässä arkisin 9-15.

Aino Kosunen tietosuojajuristi

Aino Kosunen
Tietosuoja- ja datajuristi
Lawder Oy