Henkilöstön lakisääteinen tekoälykoulutus

Helmikuusta 2025 alkaen tekoälyä hyödyntävien organisaatioiden on lain mukaan varmistettava henkilöstön tekoälylukutaito EU:n AI-asetuksen mukaisesti.

Tekoälylukutaidon vaatimus astui voimaan 2025

Helmikuusta 2025 alkaen organisaatioilla, joissa hyödynnetään tekoälyä, on lakisääteinen velvollisuus varmistaa henkilöstön tekoälylukutaito. Tämä vaatimus pohjautuu EU:n tekoälyasetukseen, jonka tarkoituksena on varmistaa, että tekoälyä käytetään turvallisesti, eettisesti ja vastuullisesti kaikissa organisaatioissa, toimialasta ja organisaation koosta riippumatta.

Mitä tekoälylukutaito käytännössä tarkoittaa?

Tekoälylukutaidon vaatimus tarkoittaa käytännössä sitä, että organisaatioiden työntekijöiden tulee ymmärtää, miten tekoäly toimii, mitä riskejä sen käyttöön liittyy ja miten näitä riskejä voidaan tehokkaasti hallita. Velvoite koskee kaikkia organisaatioita, jotka hyödyntävät tekoälyteknologiaa jossain muodossa työssään. Helpoin ja tehokkain tapa täyttää tekoälylukutaidon vaatimus on järjestää henkilöstölle selkeä ja kattava tekoälykoulutus.

Tekoälykoulutuksen keskeiset osa-alueet

Tekoälykoulutuksen tulisi kattaa ainakin seuraavat tekoälyn käyttöön liittyvät riskit:

  • Tietosuoja ja tietoturva: Tekoälyjärjestelmien käyttöön liittyy merkittäviä riskejä tietosuojan ja tietoturvan näkökulmasta. Jotta organisaatio voi huolehtia henkilötietojen suojasta sekä liiketoiminnan kannalta luottamuksellisen datan turvallisesta säilyttämisestä, työntekijöille tulee antaa selkeät ohjeet ja koulutus tekoälypohjaisten järjestelmien turvalliseen ja vastuulliseen käyttöön. On tärkeää, että työntekijät tunnistavat näihin liittyvät riskit ja osaavat toimia oikein riskien minimoimiseksi.
  • Tekoälyn rajoitteet ja virhemahdollisuudet: Koulutuksissa tulee korostaa tekoälyn rajoitteita ja sen kykyä tehdä virheitä. Vaikka tekoäly voi olla tehokas ja hyödyllinen apuväline, lopullinen vastuu päätöksistä ja niiden seurauksista on aina ihmisellä. Työntekijöille on siis olennaista opettaa kriittistä ajattelua tekoälyn tuotosten tulkinnassa ja niiden hyödyntämisessä.
  • Tekijänoikeusriskit: Generatiivisten tekoälyjen käyttö yleistyy jatkuvasti esimerkiksi sisällöntuotannossa, joten työntekijöiden on tärkeää tunnistaa, milloin tekoälyn tuottama materiaali saattaa loukata tekijänoikeuksia, ja miten tällaisia tilanteita voidaan välttää.

Mahdollisuudet ja käytännön vinkit

Vaikka riskien hallinta on tärkeä osa tekoälykoulutusta, koulutuksessa kannattaa nostaa esiin myös tekoälyn tuomat mahdollisuudet ja käytännön hyödyt. Kun työntekijät näkevät konkreettisia esimerkkejä siitä, miten tekoäly voi tehostaa juuri heidän työtään ja helpottaa arkea, se voi lisätä motivaatiota ja rohkaista myös niitä, jotka ovat olleet varovaisia tekoälyn käytön suhteen.

Huomioi henkilöstön erilaiset lähtötasot

On myös syytä muistaa, että henkilöstö on usein hyvin eri lähtötasoilla tekoälyn käytössä. Osalle työntekijöistä tekoälyratkaisut ovat jo tuttu osa arkea, kun taas toisille kyseessä on täysin uusi asia. Siksi koulutusten sisältö ja toteutustapa kannattaa suunnitella niin, että jokainen työntekijä, lähtötasostaan riippumatta, saa koulutuksesta hyötyä. Tarvittaessa on hyvä järjestää erillisiä syventäviä koulutuksia, jotta eri työkalujen, käyttötarkoitusten tai liiketoiminta-alueiden erityistarpeet voidaan huomioida.

Lawder apunasi tekoälykoulutuksen järjestämisessä

Lawder auttaa organisaatiotasi täyttämään EU:n tekoälylukutaidon vaatimukset tarjoamalla käytännönläheisiä ja helposti lähestyttäviä tekoälykoulutuksia. Koulutustemme avulla työntekijäsi oppivat tekoälyn perusteet, tunnistamaan tekoälyn käyttöön liittyvät riskit sekä ottamaan haltuun käytännön menetelmiä, joiden avulla he voivat hyödyntää tekoälyä tehokkaasti ja turvallisesti työssään.

Aino Kosunen tietosuojajuristi

Aino Kosunen
Tietosuoja- ja datajuristi
Lawder Oy