Euroopan unionin eurooppalainen terveystietoalue (European Health Data Space, EHDS) mullistaa terveysdatan käsittelyn ja tuo uusia vaatimuksia myös vakuutusyhtiöille. Pakolliseksi tuleva EHDS-vaihtoformaatti edellyttää toimijoilta tietoturvan ja tietojen oikeellisuuden varmistamista uusien standardien mukaisesti. Mutta mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Esimerkiksi vakuutusyhtiöiden on varmistettava, että niiden järjestelmät voivat vastaanottaa terveysdataa rajojen yli EHDS-vaihtoformaatissa ja samalla heidän on mahdollistettava asiakkaiden pääsy omiin terveystietoihinsa. Tässä blogissa tarkastelemme, mitä muutokset tarkoittavat vakuutusalalle ja miten niihin voidaan valmistautua.
Miten EHDS vaikuttaa vakuutusyhtiöihin?
Vakuutusyhtiöt käsittelevät yhä enenevässä määrin asiakkaidensa terveysdataa – erityisesti henkivakuutusten, sairausvakuutusten ja terveyteen liittyvien vakuutustuotteiden yhteydessä. EHDS-asetuksen asettamat vaatimukset eivät koske ainoastaan suoraan terveydenhuollon toimijoita, vaan myös niitä yrityksiä, jotka käsittelevät terveysdataa. Tämä tarkoittaa, että vakuutusyhtiöt ovat velvollisia noudattamaan EHDS vaihtoformaatin vaatimuksia, mikäli ne käyttävät tai jakavat asiakkaidensa terveyteen liittyviä tietoja.
Seuraavassa on EHDS tärkeimpiä vaikutuksia vakuutusyhtiöihin:
- Datan yhteensopivuus Vakuutusyhtiöiden on varmistettava, että niiden käyttämä terveysdata noudattaa EHDS-vaihtoformaatin standardeja. Tämä voi edellyttää merkittäviä teknisiä uudistuksia, kuten järjestelmäpäivityksiä, datan muokkaamista yhteensopivaksi ja uudenlaisten tiedonsiirtomenetelmien käyttöönottoa. Esimerkiksi vakuutusyhtiön tulee huolehtia, että asiakastietojen siirto terveydenhuollon toimijoiden ja muiden sidosryhmien välillä on sujuvaa ja standardien mukaista.
- Tietoturva ja tietosuoja EHDS asettaa korkeat vaatimukset tietoturvalle ja yksityisyyden suojalle, joiden tarkoituksena on turvata asiakkaiden arkaluontoisten tietojen käsittely. Tämä vaatii vakuutusyhtiöiltä investointeja parempaan tietosuojaan, kuten salausratkaisuihin, uhkien valvontaan ja pääsykontrollien parantamiseen. Lisäksi yrityksiltä odotetaan, että ne voivat todistaa asiakkaiden tietojen käsittelyn olevan läpinäkyvää ja turvallista, mikä lisää säänneltyjen toimintamallien merkitystä.
- Potilaan oikeudet ja läpinäkyvyys EHDS korostaa asiakkaiden oikeuksia hallita omia tietojaan. Tämä tarkoittaa, että vakuutusyhtiöiden on oltava valmiita vastaamaan pyyntöihin, joissa asiakkaat haluavat tarkastella, korjata tai siirtää tietojaan. Esimerkiksi asiakkaalla voi olla oikeus pyytää kaikki omiin vakuutustuotteisiin liittyvät terveystiedot itselleen tai toiseen palveluun. Tämä lisää vakuutusyhtiöiden tarvetta kehittää käyttäjäystävällisiä tapoja, joilla asiakkaat voivat hallinnoida tietojaan.
Haasteet ja mahdollisuudet vakuutusyhtiöille
EHDS-asetuksen mukanaan tuomat vaatimukset voivat olla haastavia, mutta ne tarjoavat myös mahdollisuuksia vakuutusyhtiöille kehittää toimintaansa ja asiakassuhteitaan.
- Järjestelmien yhteensopivuus ja päivitykset – Useimmille vakuutusyhtiöille siirtyminen EHDS-vaihtoformaatin mukaiseen tietojenkäsittelyyn vaatii teknisiä päivityksiä. Tämä voi tarkoittaa sekä tietojärjestelmien päivityksiä että uudenlaisten prosessien ja menettelytapojen omaksumista. Vaikka järjestelmien päivittäminen voi vaatia investointeja, yhteensopivat järjestelmät voivat nopeuttaa tiedonkulkua ja lisätä tehokkuutta.
- Tietoturvan parantaminen ja luottamuksen rakentaminen – Tiukentuneet tietoturvavaatimukset voivat aluksi vaikuttaa kuormittavilta, mutta ne vahvistavat asiakkaiden luottamusta. Kun vakuutusyhtiö panostaa tietoturvaan ja noudattaa kansainvälisiä tietosuojavaatimuksia, asiakkaat tuntevat olonsa turvallisemmaksi jakaessaan henkilökohtaisia terveystietojaan.
- Asiakkaiden tarpeiden parempi ymmärtäminen – EHDS-vaihtoformaatti mahdollistaa tietojen tehokkaan hyödyntämisen, mikä voi auttaa vakuutusyhtiöitä kehittämään entistä kohdennetumpia ja asiakaslähtöisempiä tuotteita. Tekoäly ja analytiikka voivat auttaa tunnistamaan asiakkaiden terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä tarpeita, jolloin vakuutusyhtiöt voivat tarjota yksilöllisempiä ratkaisuja.
- Prosessien optimointi ja kustannusten hallinta
Kun tiedonkulku terveysdataa käsittelevien toimijoiden välillä on sujuvampaa, vakuutusyhtiöt voivat virtaviivaistaa käsittelyprosessejaan, kuten korvaushakemusten käsittelyä. Tämä ei vain paranna asiakaskokemusta, vaan myös vähentää operatiivisia kustannuksia. Esimerkiksi automatisoimalla tietojen tarkistuksia voidaan nopeuttaa päätöksentekoa ja vapauttaa henkilöstöresursseja muihin tehtäviin.
Miten vakuutusyhtiöt voivat valmistautua EHDS vaatimuksiin?
Vakuutusyhtiöiden kannattaa aloittaa valmistautuminen EHDS-vaatimuksiin mahdollisimman pian, jotta ne voivat sujuvasti siirtyä uuteen vaihtoformaattiin. Alla on muutamia käytännön askelia, joita vakuutusyhtiöt voivat ottaa valmistautuakseen muutokseen:
- Tietojärjestelmien arviointi ja kehittäminen Vakuutusyhtiöiden on tärkeää arvioida järjestelmiensä kyvykkyys käsitellä terveysdataa EHDS-asetuksen asettamien standardien mukaisesti. Tämä voi edellyttää teknisiä muutoksia, kuten rajapintojen kehittämistä, tiedon tallennusmuotojen muokkausta tai järjestelmien yhteensopivuuden parantamista. Modernien teknologioiden hyödyntäminen voi samalla lisätä tehokkuutta ja nopeuttaa tiedonkulkua.
- Tietoturva- ja tietosuojakäytäntöjen parantaminen EHDS asettaa tiukat vaatimukset tietoturvalle ja yksityisyydensuojalle. On tärkeää kehittää prosesseja ja käytäntöjä, jotka takaavat henkilötietojen suojauksen ja pääsyvalvonnan. Datan salaaminen, pääsynhallinnan tehostaminen ja mahdollisten uhkien ennakointi ovat kriittisiä alueita, joissa toimijoiden tulisi keskittyä varmistamaan vaatimustenmukaisuus.
- Henkilöstön kouluttaminen ja ohjeistaminen Asetuksen noudattaminen edellyttää sitä, että kaikki organisaation tasot ymmärtävät säädösten vaatimukset. Selkeä tiedonhallinnan ja tietoturvan ohjeistus sekä säännölliset koulutukset auttavat varmistamaan, että henkilöstö toimii vaatimusten mukaisesti ja pystyy tunnistamaan datan käsittelyyn liittyvät riskit.
- Asiakasviestinnän ja läpinäkyvyyden kehittäminen Asiakkaiden oikeudet terveysdatan hallintaan korostuvat EHDS-asetuksen myötä. Siksi vakuutusyhtiöiden on tärkeää panostaa avoimeen viestintään ja tarjota asiakkaille selkeä käsitys siitä, miten heidän tietojaan käytetään ja suojataan. Tämä voi lisätä luottamusta ja vahvistaa asiakassuhteita.
Mikä on sitten Suomen tilanne tässä EHDS-asetukseen valmistautumisessa?
Vakuutusyhtiöiden järjestelmien yhteentoimivuuden tilanne on Suomessa hyvä, muihin EU valtiohin verrattuna, sillä potilasvakuutuskeskus (PVK) ja tapaturmavakuutuskeskus (TVK) ovat yhdistettyinä Kanta-järjestelmään. Suomessa EHDS-yhteyspisteenä tulee mahdollisesti toimimaan Kanta, jonka kautta tulevaisuudessa vakuutusyhtiöt voivat siirtää ja vastaanottaa terveysdataa vaihtoformaatin mukaisesti. Tämä kuitenkin tulee vielä vaatimaan kehittämistä Kannan, PVK ja TVK integraatioiden osalta, jotta kaikki asetuksen vaatimat prioteettiluokkien mukaiset tiedot saadaan käsiteltyä. Kehitystarpeita on erityisesti asiakkaiden mahdollisuuksissa päästä käsiksi omaan dataansa sekä lähettää pyyntöjä terveystietojen tarkastelemiseksi, korjaamiseksi tai siirtämiseksi.
Loppusanat
EHDS tuo vakuutusyhtiöille sekä haasteita että mahdollisuuksia, sillä uusi vaihtoformaatti edellyttää investointeja teknologiaan, tietoturvaan ja prosesseihin. Toisaalta standardoitu terveysdatan käsittely parantaa vakuutusyhtiöiden tehokkuutta, lisää asiakkaiden luottamusta ja avaa ovia entistä personoidumpiin vakuutuspalveluihin. EHDS-asetuksen vaatimukset eivät ole vielä laajuudeltaan ja yksityiskohtaisuudeltaan täysin lukkoon lyöty, joten ei voida täysin sanoa miten EHDS vaatimukset tulevat vakuutusyhtiöihin vaikuttamaan. On kuitenkin varmaa, että vaatimuksia tulee, mutta niiden laajuus ja toteutustapa selviävät vasta myöhemmin. Vaikka EHDS-vaatimusten yksityiskohdat ovat vielä muotoutumassa, nyt on oikea aika ottaa etumatkaa. Yritykset, jotka ryhtyvät proaktiivisesti valmistautumaan, pystyvät sopeutumaan joustavammin ja vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin paremmin.
Uri Shamaa
Neuvonantaja, Sotesääntely
Lawder Oy