Lawderin kesäterveiset

Keskikesällä on hyvä muistella kulunutta vuotta ja katsahtaa tulevaan. Mitä asiantuntijoillemme jäi keväältä mieleen? Entä mitä kesäsuunnitelmia heillä on?

Hankinnat

”Hankintojen suurin puhuttava aihe sekä kevään ajan että oletettavasti myös ensi syksynä, on tuleva hankintalain muutos, joka astuu voimaan aikaisintaan 1.1.2026. Keskeisin puhuttava muutos hankintalaissa koskee hankintayksiköiden mahdollisuutta tehdä hankintoja sidosyksiköiltään, joihin hankintayksiköillä on omistusosuus. Aiemmin hankintalaki ei ole määritellyt sidosyksikön omistukselle rajaa, minkä perusteella sidosyksiköltä voitaisiin hankintoja tehdä – pääasia että hankintayksiköllä on ollut pienikään omistusosuus kyseiseen sidosyksikköön. Nyt ehdotetussa muutoksessa sidosyksiköstä tulisi omistaa vähintään 10 % osuus, jotta hankintayksikkö voi tehdä hankintoja kyseisen sidosyksikön kautta.

Tämä muutos rajaa suuresti etenkin sidosyksiköiden pienempien omistajien mahdollisuuksia osallistua sidosyksiköiden laatimiin yhteiskilpailuihin, jonka vuoksi odotettavissa on, että alkuvuosi 2026 tulee olemaan hankintojen osalta haastava etenkin pienille hankintayksiköille, joilla ei tarvittavaa omistusosuutta ole. Monissa pienemmissä hankintayksiköissä ei ole omaa resurssia hankintojen johtamiseen tai laatimiseen, jolloin hankinnat lankeavat helposti substanssiasiantuntijoiden harteille.

Syksy jatkuu näiden pohdintojen parissa. Toivottavasti hankintayksiköt ennakoivat muutosta ja tekevä tarpeelliset liikut omilta osiltaan hankintojen muutoksen tuulessa. Nyt on aika kesälomille, jotka allekirjoittanut viettää kiipeillen ulkomailla!”

Niko Mursu

TIETOSUOJA

”Tietosuoja-asiat jatkavat porskuttamistaan samaan malliin. Keväällä pääsin monen asiakkaan kanssa sparrailemaan ja pähkäilemään tietosuojatoimien parissa. Vuoden ensimmäinen puolisko tuntui menevän ohi kuin hujauksessa! Mieleen jäi erityisesti tietosuojaviranomaisen määräämät suuret seuraamusmaksut (esimerkiksi Postille ja Yliopiston apteekille). Myös NIS2-direktiivin voimaantulo huhtikuussa herätti paljon keskustelua asiakkaiden kanssa.

Syksy on koulutusten täytteinen: tietosuojan osalta tulemme järjestämään yleisiä koulutuksia. Aion myös kouluttautua itse lisää, tällä kertaa kyberturvallisuuteen liittyen.

Kesältä odotan rauhallisia kesäiltoja, hyvää grilliruokaa ja jos kerran pääsisi myös kalastelemaan.”

Anna Huhtanen

TEKOÄLY

”Syksyllä 2024 voimaantulleen tekoälyasetuksen vaikutukset alkoivat näkyä kentällä entistä konkreettisemmin, ja aihe on ollut selvästi yksi kevään puhutuimmista. Tekoälyasetuksen vaatimuksia, kuten riskiluokituksia ja läpinäkyvyysvelvoitteita, on pureskeltu monessa organisaatiossa, ja tekoälylukutaitoon liittyviä lakisääteisiä koulutuksia on järjestetty runsaasti.

Syksyä kohden katseet kääntyvät erityisesti käytännön toimiin: edessä on esimerkiksi tekoälyjärjestelmien tietosuoja-vaikutustenarviointeja, jotka konkretisoivat asetuksen soveltamista. Luvassa on myös kiinnostavia tapahtumia, joissa pääsen jälleen keskustelemaan tekoälyasetuksesta ja sen käytännön toteutuksesta.

Sitä ennen aion kuitenkin rahoittua kesän ajaksi ja uppoutua hyvien kirjojen ääreen.”

Aino Kosunen

KESÄTUNNELMISSA

”Vaikka olen koko heinäkuun töissä päivystämässä, jotta muut saavat pitää lomansa heinäkuussa, odotan kesältä sopivaa sekoitusta aktiviteetteja, rentoutumista ja herkuttelua.

Auringonpaistettakin olisi kiva kokea, kun raesadekin tuli jo viime viikonloppuna koettua… Suunnitelmissa on työnteon lisäksi vähän kotimaan matkailua ja paljon mansikoiden syömistä!”

Kaarina Limingoja

”Toiminnantäyteisen kevään jälkeen on aika hengähtää.

Potilastietojärjestelmän käyttöönotto on ollut tiivis ja yhteistyötä vaativa ponnistus, jossa tietoturva ja käytettävyys ovat kulkeneet käsi kädessä.Nyt on hyvä hetki ladata akkuja ja nauttia Suomen kesästä – olipa se sitten mökillä, matkoilla tai riippukeinussa.

Rauhallista ja virkistävää kesälomaa kaikille!”

Uri Shamaa

Hyvää kesää, toivottaa Lawder!

Ja psst! Mikäli toimistossa on hiljaista kesäpäivinä, voit käydä tutustumassa Lawderin tietopankkiin – lukaise artikkeli jos toinenkin!