ATK-päivät 2025: digi-paneelikeskustelu

ATK-päivien paneelissa pohdittiin, mitä digitalisaatio vaatii: säästöjä, tekoälyä vai palveluiden uudistusta – yksi malli ei riitä, tarvitaan paikallista ymmärrystä.

Missä ja milloin digi tuo aidosti hyötyjä?

Digipaneeli järjestettiin 6.5.2025. Panelisteilta kysyttiin, mikä sana kuvaa digin tilannetta: riippumattomuus, potentiaali, välttämättömyys, toivo, mahdollisuus, nykyaika. Ja sitten mentiin suoraan talouden asioihin eli saataisiinko digillä kustannussäästöjä. Kyllä. Manuaalisia prosesseja voidaan digitalisoida. Työprosesseja voidaan tehostaa. Voidaan rakentaa sähköisiä palvelukanavia, mutta niiden käyttö voi myös generoida lisää palvelujen kysyntää. Suurimmat hyödyt pitäisi saada aikaan varsinaisesta palvelutuotannosta. Siksi digitalisointi edellyttää varsinaisen palvelutuotannon muutosta. Sen jälkeen voitaisiin miettiä digitoinnin mahdollisuuksia.

Milloin sitten on oikea aika digitalisointiin? Ennen suurta muutosta voisi olla paikallaan tehdä kokeiluja, pilotteja. Niiden tuotantoon saattaminen on sitten melkoinen haaste. Samaan aikaan toiminnan muutos ja digitalisointi saattaisivat olla jossain ratkaisu. Tulee vain mieleen, että kaikkeen ei tuo digitalisointi tuo ratkaisua. Yksinkertaisesti osa palveluista on ihmisten palvelua, ei sähköistä tai robottien aikaan saamaa palvelua.

Jälkeenpäin voisi olla oikea aika ottaa käyttöön. Ehkä. Eräs panelisti tiivisti näkemyksensä: eriaikaisesti olisi paras ratkaisu. Ei kuitenkaan ollut mitenkään itsestään selvää, että digillä voitaisiin pelastaa talouden ongelmat. Niin panelistit kuitenkin luottavat siihen, että tekoälyllä saadaan aikaan muutoksia ja säästöjä. Tulkiten panelisteja on hieman epäselvyyttä eri osapuolten rooleissa – siis VM, STM, hyvinvointialueet, kunnat. Jotkut olivat sitä mieltä, että keskitettyjä ratkaisuja pitäisi olla nykyistä enemmän. Toiset taas vannoivat paikallisten ratkaisujen puolesta. Olipa myös voimakkaasti lohkaistu sieltä suurelta kirkolta: ” Kyllä tarvitaan paikallinen hyväksyttävyys, ei kasvoton Kruununhaan pelle”. 

Lawder rakentaa puolen Suomen sote-palveluita – digistä kivijalkaan. Vaikuttava kokonaisuus syntyy, kun digitaaliset ratkaisut ja fyysiset palvelut tukevat toisiaan. Ota yhteyttä ja rakennetaan datasääntelyn osaamista yhdessä!

Voit myös astua myös Lawderin virtuaaliseen aulaan, jossa vastaamme yritysten ja yhteisöjen kysymyksiin mm. datasäädöksiin liittyen. Palvelemme helposti napin painalluksen päässä arkisin 9-15. Astu aulaan – neuvonta on maksuton!

Olli Nylander
Vanhempi neuvonantaja, Sotedata
Lawder Oy