Alustuksessa Keski-Suomen hyvinvointialueen digijohtaja Jari Porrasmaa esitteli toimijakentälle tehdyn kyselyn tuloksia ja nosti siitä keskusteluun neljä teemaa. Panelisteina toimivat
Mikko Päkkilä, tietohallintojohtaja, Lapin hyvinvointialue
Tommi Karttaavi, digijohtaja, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue
Elisa Savolainen, projektipäällikkö, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Sami Haapamäki, hankepäällikkö, Pohjois-Savon hyvinvointialue
Toni Suihko, Kehitys- ja ICT-johtaja, Omahäme
APTJ-kehittämisen teemat ja keskustelunäkökulmat
Teemoissa APTJn kehittämisestä pohdittiin tietojärjestelmän ja palvelun suhdetta kivijalka-digi-akselilla. Tästä vallitsi varsin suuri yksimielisyys, että järjestelmien on tuettava niin kivijalkapalvelua kuin diginä annettavaa palvelua ja vieläpä mahdollisimman saumattomasti, ettei esim. diginä annettavat palvelut ole omassa erillisessä siilossa kaikkiin muihin nähden.
Toinen keskustelu käytiin siitä onko yhteistyön saumattomuus tärkeämpää alueiden välillä vaiko alueen sisällä. Tästäkin panelistit olivat varsin yksimielisiä. Molempia tarvitaan, mutta alueen sisäisen yhteistyön saumattomuus on selkeästi vaikuttavampaa kuin yli aluerajojen menevässä yhteistyössä.
Kolmannessa teemassa keskusteltiin lainsäädännön roolista asiakas- ja potilastietojärjestelmien kehityksessä. Tässä osuudessa nähtiin teemoista ehkä eniten erilaisia mielipiteitä. Kaikki paneelin tietohallinnon ja digipalveluiden edustajat näkivät lainsäädännön olevan kehityksen esteenä, mutta ainoa substanssin edustaja panelisteista oli jo tietoinen uudistetusta lainsäädännöstä ja näki sen mahdollistavan monenlaisia muutoksia toimintaan. Vastaavaa viestiä olemme kentältä kuulleet enemmänkin ja se herättää hieman huolestumista tietohallintojen lainsäädännön tilannekuvasta. Tätä huoltani korostaa vielä se, että useammalla toimittajalla on vastaavia ajatuksia asiasta. Alueiden tietohallintojen osalta on minusta ymmärrettävää, että paljossa tekemisessä tietohallinnot priorisoi niitä asioita, jotka juuri tänään pitää saada tehdyksi, jolloin ei tahdo olla aikaa seurata lakien uudistamisia eikä erityisestikään niiden vaikutuksia omaan työkenttään. Todellisuudessa uudistettu asiakastietolaki mahdollistaa varsin monipuolisesti APTJn hyödyntämisen alueellisesti linjattujen toimintamallien mukaiseen toimintaan. Haasteina kentällä on tunnistettu sote-yhteisten palvelujen ja toiminnan organisoituminen, tiedonsaantioikeuksien soveltaminen, käyttöoikeuksien määrittely ja hallinta sekä sote-yhteisten palvelujen tiedonsaantioikeudet ja käyttöoikeudet järjestelmätoteutusten näkökulmasta, kuten THL:n selvityksestä käy ilmi. Tätä alueellista linjaustyötä vain on ehditty tehdä toistaiseksi kovin vähäisesti.
Neljännessä teemassa keskusteltiin tekoälyn roolista APTJ kehittämisessä. Tekoälyn hyödyntämisessä panelistit olivat pitkälti samanmielisiä. Enemmän tai vähemmän kaikki pitivät sitä tärkeänä ja että siihen liittyy paljon eettistä keskustelua, jota ei vielä ole loppuun asti tehty. Heidän näkemyksensä oli, että tekoälyä pitää pystyä hyödyntämään niin APTJ:n ulkopuolella kuin sisäpuolella ja useamman panelistin mielessä molempiin tarvitsee kiinnittää vielä paljon kehityshuomiota. Kirjaamisen helpottamisessa nähtiin matalalla roikkuvia hedelmiä ja monenlaisten pilottien etenemistä kovasti odoteltiin jo.
Tekoälyn ja datasääntelyn rooli tulevaisuuden kehityksessä
Datasääntelyn osalta epävarmuus ja heikko tietämys näkyy helposti tekemättömyytenä. Sanotaan, ettei sääntely mahdollista, kun ei olla asiasta varmoja. Helppo tapa parantaa tässä organisaation kyvykkyyksiä on kouluttaa ainakin avainhenkilöt uusista datasäädösten mahdollisuuksista. Ja tekoälylukutaidon osalta taidetaan vaatia koko henkilöstöltä aakkosten osaamista.
Varmista, että organisaatiosi avainhenkilöt tuntevat uusien datasäädösten mahdollisuudet ja kehitä koko henkilöstön tekoälylukutaitoa.
Lawder auttaa mielellään – ota yhteyttä ja rakennetaan osaamista yhdessä!
Voit myös astua myös Lawderin virtuaaliseen aulaan, jossa vastaamme yritysten ja yhteisöjen kysymyksiin mm. datasäädöksiin liittyen. Palvelemme helposti napin painalluksen päässä arkisin 9-15. Astu aulaan – neuvonta on maksuton!

VP, Datasääntely ja tiedonhallinta
Puh +358 40 565 0430
jaakko.viitanen@lawder.fi