Alkuviikosta osallistuin Sote ATK -päiville, jossa kohtasin lukuisia innostuneita ja määrätietoisia sosiaali- ja terveydenhuollon kehittäjiä. Keskusteluissa nousivat vahvasti esiin tekoälyn käyttöönoton mahdollisuudet – ja siihen liittyvät eettiset, juridiset ja tekniset kysymykset. Oli selvää, että nyt eletään murroskautta, jossa dataohjautuvuus, sääntely ja toiminnan kehittäminen nivoutuvat yhteen aivan uudella tavalla.
Tekoälyyn kohdistuu suuria odotuksia – ja niihin täytyy vastata vastuullisesti
Sote-sektorilla tekoälystä ei keskustella enää pelkkänä tulevaisuusvisiona. Se on jo täällä – esimerkiksi PET-kuvantamisen analyysissä, riskipotilaiden tunnistamisessa, tai dokumentoinnin automaatiossa. DigiFinlandin koordinoimassa ekosysteemissä pilotoidaan tekoälyratkaisuja, joiden tavoitteena on säästää aikaa, parantaa hoidon laatua ja vapauttaa ammattilaisia perustehtäväänsä: ihmisten kohtaamiseen.
Samalla keskusteltiin siitä, kuinka eettiset periaatteet, turvallisuus ja vaikuttavuus ovat kestävän kehityksen ehto. Käyttöönottoa on johdettava strategisesti – riskit on tunnistettava ajoissa, jotta mahdollisuuksia voidaan hyödyntää vastuullisesti.
Riskiperusteinen dataregulaatio-osaaminen on uusi ydinkompetenssi
Tietosuojaa, tietoturvaa, tekoälyä tai dataa säätelevät lait eivät ole kehityksen jarruja – ne ovat sen moottoreita. Muun muassa NIS2-direktiivin kansallinen toimeenpano, kyberturvallisuuslaki, tekoälyasetus ja EHDS-asetus asettavat uudenlaisia velvoitteita sote-organisaatioille. Näitä ei kuitenkaan pidä nähdä pelkkinä compliance-haasteina, vaan osana arjen toiminnan ja laadun kehittämistä.
Tämä korostaa myös Lawderin ydinviestiä: kehittäminen ja sääntely eivät ole vastavoimia, vaan toisiaan täydentäviä näkökulmia. Siksi me Lawderilla teemme juridiikkaa uudella tavalla yhdistämällä vaatimukset ydinprosessien osaksi tekemistä. Olemme myös rakentaneet koulutuskokonaisuuksia, jotka pureutuvat kehityshankkeiden dataregulaatioiden vaatimuksiin käytännönläheisesti.
Esimerkiksi:
- ”Tekoälyn käyttöönoton arviointimalli” auttaa tunnistamaan ja hallitsemaan riskejä jo suunnitteluvaiheessa.
- ”Sote-dataprojektien regulaatiotiekartta” visualisoi, mitä lainsäädäntöjä kehitysprojektissa tulee huomioida missäkin vaiheessa.
- ”Tietosuojan vaikutustenarvioinnin työpaja” tukee oman organisaation käytäntöjen kehittämistä konkreettisten casejen kautta.
Lawder tukemassa vastuullista innovointia
Lawder on syntynyt tarpeesta yhdistää juridiikka, tiedonhallinta ja inhimillinen palvelukehitys. Tällä hetkellä rakennamme erityisesti julkiselle sektorille palveluita, joissa tekoälyn hyödyntäminen tehdään mahdolliseksi – ilman että vastuullisuus jää jalkoihin.
Uskomme, että vain monialaisella yhteistyöllä, avoimella keskustelulla ja strategisella osaamisen kehittämisellä voidaan rakentaa sellaista digitaalista sosiaali- ja terveydenhuoltoa, joka palvelee ihmisiä aidosti – ja jossa tekoäly täydentää, ei korvaa, ammattilaista.
Lämpimästi kiitos järjestäjille ja keskustelukumppaneille
Sote ATK -päivät muistuttivat, kuinka tärkeää on kokoontua yhteen ja pysähtyä keskustelemaan siitä, mihin olemme menossa. Tämän kevään perusteella näyttää siltä, että suunta on hyvä – kunhan muistamme rakentaa sen luottamukselle, osaamiselle ja yhteiselle visiolle.
—
Jos haluat kuulla lisää Lawderin koulutuksista tai yhteistyömahdollisuuksista, ole rohkeasti yhteydessä. Rakennetaan parempaa datan ja tekoälyn ja sitä turvaavien regulaatioiden tulevaisuutta yhdessä.

Saara Perho
CEO
Lawder Oy